Stichting brandweeroldtimer Oostvoorne-Tinte
Menu

Onze sponsors

SponsorKliks

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Op 14 november 2017 werden we getipt dat ‘onze’ eerste echte brandweerwagen van Oostvoorne op een veiling zou staan en dat die veiling al op 17 november zou zijn. Er is toen een ploegje enthousiaste brandweermensen van de Blusgroep Oostvoorne in actie gekomen om te proberen de wagen te kopen. Hij stond de laatste jaren in het inmiddels gesloten oldtimermuseum De Rijke in Oostvoorne en alle inboedel zou worden geveild.

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en is er al heel veel werk verricht. Via deze blogpagina willen we u op de hoogte houden van de vorderingen van de restauratie. We zullen daarom ook regelmatig een update plaatsen.

 

8-6-2020

Het is alweer Januari als we na een korte kerstperiode gewoon weer verder gaan.

Er is materiaal geregeld voor de bodem van de cabine en kan erin pasgemaakt worden.

Als de bodem is gemaakt kan de cabine pasgemaakt worden op het chassis.

Na wat passen en meten staat hij voorlopig op zijn plek en kunnen we de motor gaan plaatsen, dat zal wel een heel ander gezicht worden.

 

Om de motor te kunnen plaatsen moet wel eerst de cabine er weer even vanaf zodat we ruimte hebben om de motor op de juiste plek te krijgen. Al met al is dat  nog een heel karwei. Maar hij staat.

Nu toch de cabine er weer af is gehaald maken we er gelijk gebruik van om de neus en de binnenkant waar nodig te schuren en te schilderen/spuiten.

   

Ook de onderzijde van de cabine moest nog behandeld worden, dat kan dan ook gelijk.

De spatborden zijn inmiddels spuitklaar gemaakt, ze zijn uitgedeukt en in de primer gezet en moeten dan “geslepen” worden zodat ze echt glad zijn.

 

 

 

Ik heb wel eens gehoord dat men dat “Het huwelijk” noemt, het plaatsen en aansluiten van de motor op de aandrijflijn. Zaterdag 8 maart was dat bij ons het geval, de motor stond er al een tijdje op maar de aandrijving moest nog aangesloten worden.

We hebben afgelopen week de laatste onderdelen die voor ons gerestaureerd zijn opgehaald waaronder de laatste stukken plaatwerk, treeplanken, spatborden en het neusje. Ze zien er wederom prachtig uit.

Intussen wordt er ook nog gewerkt aan de pomp die achterop de wagen heeft gestaan als bluspomp, de motor die deze pomp aandrijft willen we ook nog reviseren maar dat gaat nog even duren.

 

En dan komt het:

Het Coronavirus komt om de hoek kijken. We hebben zo lang mogelijk doorgewerkt aan onze wagen maar helaas kwam daar in de derde week van maart ook een eind aan, we mogen niet met meerdere mensen in de ruimte rondom de oldtimer aanwezig zijn zodat we alles op een laag pitje moeten zetten. Gelukkig kunnen we nog wel verder met de kleinere klusjes op privé locaties maar verder houdt het een beetje op.

Jammer maar we zitten niet bij de pakken neer.

 

Inmiddels zitten we al weer in Juni, we hebben na wat versoepelingen in de corona maatregelen nu toch weer wat mogelijkheden om verder te gaan met de restauratie zij het dat we ons nog moeten houden aan de regeltjes maar op kleine schaal gebeurt er weer wat.

Als u op de hoogte wilt blijven kunt u ons ook volgen op Facebook.

6 januari 2020

Half juli, belangrijk moment, het gereviseerde hart van de oldtimer is terug. De geheel nagekeken en schoongemaakte motor werd vrijdagmiddag afgeleverd en ziet er een stuk beter uit dan toen hij wegging. Belangrijke onderdelen zijn aangepast, opgeknapt en zo nodig vervangen

 De eerst volgende zaterdag zijn we met de motor aan de slag gegaan om hem te ontvetten, te schuren en te schilderen  en om er vast wat onderdelen op te bouwen. Hij gaat er steeds beter uitzien.

We waren ook nog op zoek naar iemand die de stoelen en de binnenkanten van de deuren voor ons kan stofferen en dat is gelukt.

Ook hebben we nog een pomp die nagezien moet worden.

Ook daar hebben we iemand voor gevonden, een goedwillende vrijwilliger die vroeger aan de meest uiteenlopende type pompen heeft gewerkt.

De pomp is helemaal uit elkaar gehaald, schoongemaakt en waar mogelijk gestraald zodat de specialisten hem kunnen gaan reviseren.

 

Op een brandweerauto hoort natuurlijk ook een ladder. Laten we die nou ook hebben, alleen zag hij er niet meer uit. Dus uit elkaar halen en opknappen. Hij ziet er nu weer netjes uit, inmiddels zijn alle onderdelen er ook op gemonteerd.

 

Eigenlijk gebeurt er zo af en toe van alles tegelijk. Zo zijn we meestal zaterdags op de kazerne bezig met van alles en nog wat, maar in de rest van de week gebeurt er soms ook nog van alles.

Zo waren twee van onze mensen op locatie aan het contact leggen met mogelijke leveranciers van de spullen die we nodig hebben. Op de terugweg kwamen ze langs de locatie waar een paar weken geleden de cabine is afgeleverd bij de restaurateur die inmiddels daaraan is begonnen met onder andere het kaal schuren van verschillende onderdelen.

       

Inmiddels is de radiateur ook weer terug die geheel gerestaureerd is en er weer als nieuw uitziet. Alleen de omranding moet nog wel opgeknapt worden. Zo is er altijd wel wat te doen. Inmiddels is ook de kist die achter de cabine moet komen afgeleverd.

Tussendoor hebben we ook voorbereidingen getroffen om op 31 augustus wat te kunnen laten zien van de werkzaamheden als we op de Burghtfeesten staan in Oostvoorne op de Hofwei. De wielen zijn gemonteerd om het chassis te kunnen vervoeren.

Zaterdag 21 september was een belangrijke dag voor ons als stichting.

We hebben op de inloopdag oude bekenden gezien en gesproken maar zeker ook een aantal nieuwe ontmoet .

Een gezellige sfeer onder het genot van een kopje koffie of thee.

We hebben kunnen laten zien wat er het afgelopen jaar allemaal al is gedaan aan onze Chevrolet en wat er allemaal nog op stapel staat.

 Zeker niet onbelangrijk is ook het lanceren van onze site die u nu bekijkt.

Het adres is  www.brandweer1934.nl

 

We waren ook aan het frame  bezig dat op het chassis moet worden teruggeplaatst en aangepast moet worden aan de verschillende onderdelen die erop en eraan moeten worden bevestigd.

De ladder die eerder al is opgeknapt en de houten materiaalkist moeten straks daarop kunnen  worden bevestigd.

 

Zaterdag 2 november weer een normale sleuteldag, tenminste dat dachten we.

Wel gesleuteld maar ook de opnieuw beklede stoeltjes in ontvangst mogen nemen, ze zien er geweldig uit.

Ook de binnenkanten van de deuren zijn inmiddels bekleed met dezelfde stof als waar de binnenkant van de cabine in de toekomst mee bekleed gaat worden.

        

Ondanks dat wij 16 november met de “Schuur verkoop” bezig waren is er zaterdagmorgen ook nog aan de oldtimer gewerkt. Er is oa aan de aandrijving, cardanas gewerkt en sinds afgelopen week is ook het eerder genoemde frame terug dat afgelopen weken is opgeknapt, dat ziet er weer keurig uit.

 Op 14 december is het is zo ver, de cabine is terug van de restaurateur/spuiter, een dag eerder hebben we hem opgehaald, wat is hij mooi geworden!

 

Er moet echter nog wel veel aan gebeuren. Voor de cabine wegging zijn de balken in de vloer al gedeeltelijk vervangen zodat het weer één geheel was en maatvast, dat moet nog worden afgemaakt.

De binnenkant moet nog worden bekleed, het glas terug plaatsen enzovoort, enzovoort.

We kunnen weer verder en hoeven ons niet te vervelen van de winter.

 

18 september 2019

In het begin van 2018 zijn we voorzichtig begonnen met onderzoek naar de conditie van de motor en de pomp met de hulp van een paar goedwillende specialisten. De rijmotor lijkt redelijk in orde te zijn. Hij heeft zelfs gedraaid, maar moet wel gereviseerd worden.

Op 13 mei 2018, een memorabele datum, hebben we de oldtimer afgelost bij Anton die hem voor ons had voorgeschoten. Medio 2018 zijn we verder gegaan met het documenteren en het demonteren van het complete voertuig.

Half november 2018 werd de radiateur weggebracht om gereviseerd te worden, die begin januari 2019 gereviseerd terugkwam. Begin april 2019 was het chassis zover dat het naar het straalbedrijf kon worden gebracht. Ook de motor is in april opgehaald om te reviseren.

Half mei is het chassis weer opgehaald bij het straalbedrijf. In diezelfde periode is ook de cabine zover aangepast dat hij begin juni naar de restaurateur kon worden gebracht. Zo is o.a. het houtwerk gerepareerd. Half juli kwam de gereviseerde motor terug.

Inmiddels is het september 2019 en gaan we natuurlijk gewoon door! Tussen alle technische activiteiten door worden er ook  veel contacten gelegd om mensen te vinden die ons willen helpen met materiaal en/of diensten. Zo hebben we iemand gevonden die voor ons de stoeltjes van de cabine gaat opknappen inclusief de leren bekleding. In de tussentijd hebben we zelf zoveel mogelijk kleine onderdelen opgeknapt en behandeld, op kleur geschilderd of gespoten.

 

31 december 2017

Op 14 november 2017 begon ons avontuur: we hoorden dat de inventaris van het inmiddels gesloten oldtimermuseum De Rijke in Oostvoorne drie dagen later zou worden geveild in Rotterdam. Tussen alle veilingstukken stond ook ons allereerste mechanische brandweervoertuig.         

Begonnen als een klein berichtje op facebook met de tekst “het zou toch zonde zijn als we dit erfgoed niet zouden kunnen behouden voor Oostvoorne en Tinte” stonden we op 17 november 2017 daadwerkelijk op de veiling. Dankzij een garantstelling van o.a. de Gemeente Westvoorne en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond konden we die vrijdagmiddag, met behulp van Anton Stolk, daadwerkelijk bieden op ‘ons’ autootje. Even werd het spannend omdat we twee tegenbiedingen kregen en de garantstelling niet oneindig was. Met wat kleine, weinig subtiele bewegingen richting de veilingmeester werd ons laatste bod snel afgehamerd en zo kon het voertuig toch in ons mooie Oostvoorne blijven. Als enige die dag kregen we applaus vanuit de veilinghal en werden we breed gefeliciteerd en werden we zelfs geïnterviewd. Zelfs de veilingorganisatie gaf aan dat ze niet eerder zo’n enthousiaste groep kopers hadden gehad terwijl zij bijna maandelijks grote veilingen organiseren.

Maar dan… Dan moet er ineens van alles geregeld worden. Het leek ons niet verstandig om het voertuig op naam van de brandweervereniging te zetten vanwege diverse redenen. We moesten op zoek naar financiën om de auto betalingsregeling te voldoen. We moesten een plan verzinnen wat we eigenlijk wilde met het voertuig. Er moest een plek worden gezocht om het voertuig droog en veilig op te slaan. Om alles te structureren waren we van mening dat een stichting de beste oplossing zou zijn.

Op 24 november 2017 is de oldtimer naar de brandweerkazerne in Oostvoorne vervoerd, waar met dank aan de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de restauratie kan worden uitgevoerd. Na het oprichten van de Stichting Brandweeroldtimer Oostvoorne - Tinte, op 28 november 2017, hebben we een begin gemaakt met het documenteren van het gehele voertuig. Alles werd vastgelegd op papier en door middel van foto’s, een behoorlijke klus.