Stichting brandweeroldtimer Oostvoorne-Tinte
Menu

Onze sponsors

SponsorKliks

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Als Stichting Brandweeroldtimer Oostvoorne - Tinte zijn we trots dat we onze allereerste brandweerwagen, een Chevrolet uit 1934, hebben kunnen terugkopen en inmiddels aan het restaureren zijn. Bij het kopen van een oldtimer koop je niet alleen een voertuig, maar eigenlijk ook een stukje geschiedenis. Achter onze oldtimer zit een verhaal, waarvan we steeds meer te weten hopen te komen. Wij kennen de Chevrolet als brandweerauto, maar dat is hij niet altijd geweest …

In 1934 is de Chevrolet aangeschaft door de brandweer van Oostvoorne. De wagen is toentertijd omgebouwd van kleine vrachtwagen tot brandweerauto door garagebedrijf Wouts. Cor Wouts, de eigenaar van het garagebedrijf, zat zelf bij de brandweer in Oostvoorne. In de oorlogsperiode werd de wagen door de Duitsers gevorderd. 

Tot 1951 heeft de Chevrolet dienst gedaan bij de brandweer Oostvoorne, waarna hij vervangen werd door een Dodge met waaierpomp. Daarna heeft hij nog dienst gedaan in Tinte tot hij in 1961 vervangen werd door een Volkswagen bus met motorspuitaanhanger.

De Chevrolet is toen verkocht aan Piet Luchtenburg, een tuinder in Tinte die er het land en de gewassen mee besproeide. Later heeft hij nog op een paar plaatsen in Tinte en omgeving gestaan tot hij in 1975 bij busbedrijf Koopmans in Rotterdam terecht is gekomen en daar voor PR doeleinden is gebruikt.

Het laatste dat we op dit moment weten is dat onze Chevrolet in 2017 te koop aangeboden werd op een veiling nadat museum De Rijke in Oostvoorne de deuren had gesloten. Hierover werden we op 14 november 2017 getipt, terwijl de veiling al op 17 november zou zijn. Gelukkig is er toen een ploegje enthousiaste brandweermensen van de Blusgroep Oostvoorne in actie gekomen om te proberen de wagen te kopen, en met succes! De wagen werd aangekocht en toen begon ons grote avontuur.

Over de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog is ons niets bekend, ook hoe en wanneer de Chevrolet precies bij De Rijke terecht is gekomen moeten we nog uitzoeken. Mocht u ons daar meer over kunnen vertellen, neem dan contact met ons op! Bent u benieuwd hoe het inmiddels staat met de voortgang van de restauratie? Dit leest u onder ‘Restauratieverloop’.